juleblomster

Små gleder vokser seg store

Julestjerner kommer i alle størrelser og prisklasser. Ministjerner til store flergrenede.  Fra et par tiere til flere hundre kroner.

Ferdige sammenplantinger i vakre skåler. I butikkene der gruppene komponeres på stedet har du sjansen til å få unike utrykk.

Jeg begynner med julestjernen (Euphorbia pulcherrima). Mange vil oppfatte den som kjedelig, andre klarer seg ikke uten. Selve blomsten er gul og sitter i klaser midt i alt det røde eller hvite. De er langt fra allergivennelige, og er f.eks. ikke anbefalt på sykehus, sykehjem og aldershjem. Men hvis du allikevel vil ha julestjernen i hus uten å få vondt i hodet kan du knipe av blomstene. Ulempen da er at planten ikke står like lenge som hvis den hadde fått beholde blomstene.

Når du kjøper julestjernen skal de gule blomstene være i små knopper. Hvis de er blomstret helt ut står den ikke like lenge.Julestjernen liker ikke kald trekk. Pass på å tette vinduet hvis det trekker langs kanten der julestjernene står.

Planten tåler lett tørke. Det er enklere å drukne enn å tørke ihjel den. De minste julestjernene, ministjerner, trenger litt gjevnere vanntilgang, men skal ikke stå i vann. Har de først begynt å felle bladene på grunn av for mye vann er det for sent.

Det er lettere å holde en julestjerne når den står i mer jord enn fra butikken. Plant gjerne flere sammen i en større kurv eller lignende. Vann heller en skvett nå og da i stedet for å pøse på.

 

Nydelige azalea! Finnes i rød, lilla og hvit. Jeg passer på å kjøpe planter som har fete knopper og delvis utsprunget. Knoppene trenger mye lys or å sprette helt ut, og kjøper du de med for små knopper, er sjansen større for at de bare tørker inn i stedet for å sprette. (hos produsentene får de kunstig lys)

Azalea står gjerne litt kjølig, og jeg setter den alltid i et vindu der ikke varmovnen står på under. Har du et kjølig rom kan det lønne seg å sette den dit om natten.

Jeg vanner azalea ved å dyppe hele potten i vann til det slutter å boble. Deretter setter jeg den på oppvaskbenken så den kan renne av seg overflødig vann før jeg setter den tilbake i potteskjuleren. Planten liker vann, men ikke å stå i vann.

Azalea er en surjordsplante, og liker seg sammen med rhododendron om sommeren.

Passer bedre enn julestjerner der det er allergi i huset.

Upartisk, (nesten) tar jeg med julegleden (Begonia x cheimantha) . Mange må ha denne blomsten til jul. For meg er det en begonia, og passer best ute om sommeren. Men klarer du å overleve julegleden vinteren igjennom, får du stor glede av den til sommeren!

Julegleden må ha mye lys for at knoppene skal sprette. Liker seg ikke i kald trekk.

Men den tåler en del tørke, må ikke stå i vann og står lenge hvis den får lys nok. Jeg plukker vekk stygge blader og blomster etter hvert.

Når den har blomstret av, kan du sette den i et kjøliger rom og se til den en gang i blant, så våkner den igjen til våren.

Allergivennelig!

Ildtopp (Kalanchoë blossfeldianaer) en av helårsplantene. Disse finner du hele året i blomsterbutikkene, men vi bruker den gjerne til jul, for den blomstrer lenge og tåler tørke.

Ildtoppen er fin alene og i grupper og blomstrer igjen hvis du er tålmodig.

Planten liker seg også ute om sommeren.

I butikken finnes de i mange farger og størrelser enkle og fylte. Allegivennelig.

Klarer du å takke nei til en amaryllis? Nydelig løkplante som blomstrer i rødt eller hvit til jul. Løkene drives over flere uker hos produsenten, eller du kan kjøpe løker og drive selv. Noen oversomrer løkene, og driver de på nytt året etter. Løken vokser i omfang og jo større løk, jo fler blomsterstengler får du. Her får du akkurat det du betaler for. Billige løker= en stengel . Legg på noen tiere, og du får større løker med fler stengler og lenger blomstring.

Hvis du vanner amaryllisen for mye, vokser stengelen seg lang og tynn. Stengelen bøyer seg mot lyset og planten kan rett og slett dytte potta ut av vinduskarmen når den presser seg mot vinduet. Jeg pleier å snu potta en gang om dagen, kanskje to. Blomstene står nesten like lenge i vase som om den står på løken. Du kan også henge den oppned for eksempel i vinduet og fylle stilken med vann. Artig detalj.


Vi kaller de juleblomster, og hos oss stemmer jo det. Men de fleste blomstene vi fyller huset med i denne mørkeste tiden på året er planter som vokser vilt i varmere strøk. Det skal dermed noen triks til fra produsentenes side for at vi skal få de blomstrende herlighetene til å springe ut i rett tid før jul. Og det klarer de fint.

I desember fylles butikkene av både duft og farge av jul.


Og som blomstene er forskjellige, er vi også forskjellige. Noen må ha duften av hyasint i huset, og noen orker ikke ha den inne på grunn av det samme. Noen vil ha bare røde julestjerner og andre liker best de hvite.De siste årene har det dukket opp julestjerner i både rosa og rødhvite sjatteringer. De som vil dra det enda lenger får tak i blå. (hvite planter som er farget blå) Personlig synes jeg farger skal dyrkes frem, ikke manipuleres.


Pris da? Jo, noen plasser er det "alltid" billige blomster. Det presses ut tralle på tralle med tilbudsblomster som kanskje ikke har samme kvalitet som samme plante i prisklassen over. Men kunden ønsker et kupp, og kjøper to billige planter i stedet for en litt større, litt dyrere. Det er greit det, men planten i seg selv er like mye verdt og trenger godt stell og kjærlighet for å gi samme gleden.

Er du heldig med et "julestjernetilbud" kan du kjøpe 3 eller 5 mindre julestjerner for kanskje 100-150 kroner, plante de sammen i en kurv og få et fyldigere resultat enn en plante til flere hundre.. Er du uheldig, dør tre av fem innen en uke..


Så var det stellet da. Frakten av plantene hjem fra butikk er et helt eget kapittel, og det finner du HER.


Jeg fikk lov til å ta bilder i den lokale blomsterbutikken hvor jeg også jobber noen skift før jul. Jeg har ikke telling på det, men i noen år har jeg fått kose meg bak disken på Sole Blomster når hagesenteret har stengt for vinteren. For meg er det ingen jul uten. Siste ukene før jul får jeg julestemningen intravenøst av lukter, farger, positivt stress og mye latter bak disken.


Rådene du får her er mine egne erfaringer med blomstene jeg har i mitt eget hjem. Noen vil kanskje ikke være enig med meg, og har fått til blomstene på andre måter, men dette fungerer for meg. Felles for alle er at de vil ha mye lys. (lettvint i vinterhalvåret) La blomstene stå i vinduet på dagtid i hvert fall, så får de det lille dagslyset som er.


Hvis du klarer å holde plantene i live til våren kommer, trives de godt ute i sommervarmen, og kan vokse seg store og fine.Gi juleblomstene et bedre liv

Svibel eller hyacint. Noen elsker lukten, og må ha. Andre kan ikke være  i samme rom. Jeg synes det er en nydelig liten løkplante og elsker duften, men må nøye meg med en om gangen. Planten tåler å stå ganske kjølig, og i "kakelinna" når det er over 0 grader kan de stå ute og pynte opp for førjulsgjestene.

Løken har egentlig det den trenger for at blomsten skal komme, men noe vann trenger den hvis den står i stuevarmen. På bildet til venstre er løken og røttene pakket inn i dekorativ mose, og det holder med en lett dusj med vann. Løkene kan også plantes ut om våren.

Lukten av svibel er en av mine første minner av juleblomster. Mamma kjøpte alltid en svibelløk før jul som vi beundret mens den vokste.

Cypress i mange grønne varianter står gjerne sammen med andre juleblomster i sammenplantinger, men gjør seg vel så fint alene synes jeg. Jeg vil nok bruke noen kroner ekstra for å få litt størrelse.

Cypress må ikke tørke ut. Når den først har tørket er håpet ute.

Har du først overvintret en cypress, kan du ha den ute i krukker om sommeren.

I sone 2-3 kan cypressen overvintre ute og vokse seg stor og fin. Jeg har sett planter fra julegrupper som har vokst ser et par meter høye med årene.

Julerose (Helleborus) Kommer i hvite og rosa nyanser og er en god juleblomst som har fått et oppsving i popularitet de siste årene. Planten liker seg best i et kjølig miljø og trenger lys. Må ikke tørke ut.

Julerosen kan plantes ut om våren sammen med rhododendron og liker seg i lett halvskygge. Problemet er bare at den overvintrer i sone 2-3. Jeg har klart å overvintre her i sone 5, men dekker plantene med halm om vinteren, og håper på snø.

Flamingo (Anthurium) er en av de plantene som blomstrer lengst. Allergivennelig og tåler litt tørke. Med lekre blanke farger i hvit, rosa og røde nyanser. Planten er lettest å holde som inneplante i flere år

Eføy (hedera) er fin i sammenplantinger og alene. Tåler lett tørke, men liker seg ikke over varmovnen. Får lett spinnmidd hvis den tørker ut. Jeg dusjer planten, gjerne underfra, med vann en gang i uken for å forebygge spinnmidd. Brukes ute om sommeren. Kan overvintre ute, gjerne plantet i bakken i sone 5. Klarer milde vintre, men må dekkes. Ingen overvintringsgaranti.

Paula har mange navn og mange farger. Tåler tørke og liker ikke å stå  i vann. Kjempefin alene og i sammenplantinger.

Julekaktus (Zygocactus truncatus) Tåler lett tørke og vil ikke stå i vann. Liker å få stå i ro og ikke flyttes på når den blomstrer. Kaster knoppene hvis den ikke trives. Lett å holde, og kan bli gammel og omfangsrik.

Pletter i luften (muhlenbeckia) egner seg etter min mening best ute på sommeren, men må overvintre inne. Passer godt sammen med andre planter, og er lettere å holde hvis den får større potte enn i butikken.

Må ikke tørke ut.

I tillegg  til vann, kan godt planter som blomstrer få halv dose med gjødsel. Men når de slutter å blomstre må de få hvile. Bruk lunkent vann når du vanner.

Hvis du har en sammenplanting til jul kan du dele den opp, kaste døde planter og potte de levende i egne potter.

Madelens mosetre ble da så fint!

Orkide i vannpropp kamuflert i mosekule. Orkideen holder lenge og mosen kan dusjes med vann for å holde lenger.

Gå i din lokale blomsterbutikk og la deg inspirere!