Slottsträdgarden



                                   

                                     

                                     Slottsträdgården i Malmö

Små gleder vokser seg store

En økologisk perle i Malmø sentrum

Midt i Malmø sentrum finner du en økologisk oase drevet med kommunale og frivillige krefter. 

Slottsträdgården  i Malmø er rene kinderegget: park, kjøkkenhage og sosialt samlingssted i ett.










 

Vi nordmenn kjenner John best gjennom det svenske hageprogrammet Trädgårdstisdag på SVT1, men her er han kommunens gartner med ansvaret for driften av Slottsträdgården. Han får hjelp av medlemmene i venneforeningen som opprinnelig anla parken på 90-tallet. Etter hvert som arbeidet ble omfattende overtok kommunen ansvaret for driften og John ble ansatt som gartner.

Kjøkkenhagen er bare i startgropa i april. Potetene er først i jorda mens resten ligger klart. En del ble plantet til i fjor høst med tulipanløker som skal være klare til blomstring i mai. Løkene står på geledd, og er satt i alfabetisk rekkefølge på navn. Det gir jevn blomstring over hele feltet. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Selv om John helst vil ha alt på sin måte, klarer han å slippe taket litt så hjelperne får sette sitt preg på plantingen. Men ikke for det: Her er rette kanter, og gode, kontrollerte former. 















Kjøkkenhagen og parken i sin helhet drives etter økologiske prinsipper. Store firkantede stakker med lagvis halm, husdyrgjødsel og ugressfritt hageavfall ligger sentralt plassert til kompostering. De vendes og brukes i kjøkkenhagen etter hvert.  Kjøkkenhagen utgjør ca. en tredjedel av arealet. Resten inneholder rabatter og seksjoner som representerer forskjellige uttrykk.










Skjulte gjester


På vegen gjennom hagen svinger John innom rabarbraplantene som står som små bomber og venter på mer varme. Området mellom plantene er dekket med halm, og han letter litt på dekket for å se etter kaniner. Problemet med kaniner er ikke det største han har. Tobente som kommer om natten for å forsyne seg av avlingene utpå sommeren er irriterende. Hagen er ikke gjerdet inn, og området er åpent for alle hele døgnet. Poenget er at alle skal kunne komme hit å nyte parken. Og tusenvis av besøkende gjør også det, men noen få klarer altså ikke å nøye seg med det visuelle.


Slottsrädgårdens kafè

Ved den ene inngangen til parken ligger en liten utendørskafe. Det lille huset ble flyttet hit og drevet som kafe av de frivillige. Etter hvert som populariteten for anlegget steg, ble driften overtatt av profesjonelle. Her kan man sitte på benker under parasoller, eller inne i et gammelt drivhus innredet med bord og benker.

Parken er omkranset av kanalene som går gjennom Malmø som vannveier. Ender, svaner og gjess dupper i vannet og møter opp for en matbit nede ved brygga.












I tillegg til venneforeningens innsats tar John også imot personer på arbeidstrening og utvekslingsstudenter som kommer til Sverige. Det lyser lett gjennom at John liker både planteverdenen og menneskene som følger med jobben. En hageavhengig sjel som min setter pris på slik entusiasme og engasjement som han genuint viser.   










 

Slottsträdgården alene dekker 12ooo kvadratmeter inntil Malmøhus slott og danner sammen med Slottsparken og Kungsparken en grønn lunge i sentrum. I området er det museer og til og med en stor original vindmølle som et vakkert landemerke. Før Slottsträdgården ble anlagt, var området et nedlagt kommunalt gartneri. Planleggingen av parken startet i 1994 av en gruppe entusiaster, og i 1997 var arbeidet godt i gang. I 2003 overtok kommunen ansvaret for driften av parken, men venneforeningen er fremdeles sentrale i driften.
















Det kan være litt skummelt å møte en av sine gartnerhelter, og man blir jo litt starstruck, men John er som jeg håpet: En mann med fingeren i jorda, kunnskapsrik, engasjert og samtidig beskjeden på egne vegne. Han har nettopp gitt ut boken Mitt trädgårdsår, og selv om jeg gir ham muligheten til å pense inn på temaet, bruker han ikke tiden på egenpromotering. Denne dagen er det Slottsträdgården vi snakker om.

                                     

                                  Bilde: Boken til John er skrevet på svensk. Her leser du om historien bak Slottsträdgården, Johns

                                             bakgrunnshistorie og hans tanker bak driften av Slottsträdgården. En god og trivelig bok.

                                             Den kan kjøpes på www.adlibris.no








Store stauderabatter bølger seg i utkanten av anlegget. Med staudene i startgropa er det løkvekstene som utmerker seg. I slutten av mai er det duket for Malmø Garden Show, et arrangement inspirert av Chelsea Flowershow i England. Hagedesignere og entusiaster tegner og bygger utstillingshager og balkonghager, uteservering, underholdning og plantemarked vil trekke publikum fra fjern og nær. Det kreves ikke inngangspenger, det hele er til for å nytes.


Her kan du se innslag fra årets Malmö Gardenshow: Facebook, Malmö Gardenshow


En stor frukthage utmerket til piknik en solskinnsdag og er et eldorado for bier og humler. Har du en time eller en hel dag til overs er Slottsträdgården i Malmø et anbefalt reisemål.




                                                                                                      Bilder: I Slotträdgården i april er

                                                                                                                  det løkvekster som er i fokus. Andre små

                                                                                                                  funn er den vakre magnoliaen 'Black Tulip',

                                                                                                                  prydrabarbara som står som en "bombe" og venter

                                                                                                                  og den fantastisk vakre blå annemone blanda.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   












Venneforeningens kjøkkengårdsparseller.


Venneforeningen har 200 - 250 medlemmer. De betaler medlemskap og deltar på dugnader i parken. De kan også delta på egne arrangementer. En annen fordel er de små kjøkkenhageparsellene som medlemmene kan leie for 100,- i året. Noen små kvadratmeter er overkommelig for nybegynnere, og et godt alternativ for den erfarne som bor i leilighet i byen uten mulighet for egen hage. 













Ann-Christin lar spaden hvile litt, og tar en prat over hekken. Hun har vært aktivt medlem i venneforeningen i mange år, og har hatt egen parsell de siste tre. Hun var heldig å få sin egen parsell med en gang, nå er det venteliste for å få et ben innenfor. Hun dyrker blomster og grønnsaker, låner redskap hos John og får litt av kompoststakkene til gjødsel og jordforbedring. Når helsen setter grenser for hvor stor hage man kan ha, er dette et godt alternativ. Vennene hjelper hverandre hvis noen er forhindret fra å stelle parsellen sin. John står ikke over dem med pekefingeren og kontrollerer alt de gjør, men hagen skal være godt stelt og i presentabel skikk.



Nyttige adresser:

Slotträdgårdens venner

Facebook: Slottsträdgårdens venner og Malmø Garden Show

Johns bok: Mitt trädgårdsår får du kjøpt på www.adlibris.no

Slottstädgårdens kafè: Facebook


Ivrig gestikulerende et hode høyere enn sine tilhørere holder gartner John Taylor kontroll på sin gruppe frivillige. De har møtt opp en lørdags formiddag i april for å være med på dagens prosjekt: Sette poteter i Slottsträdgårdens felles kjøkkenhage.


 




Bildene:

41 forskjellige slag poteter skal i jorda, merkes og dokumenteres. Samtidig som han prater med meg, veileder, tar bilder og berømmer han innsatsen til hjelperne sine.


I kjøkkenhagen er bakken dekket med halm mellom bedene.


Bildet: Store stakker til kompostering.

           Den som tar jobben med å vende haugen

           trenger ikke dra på treningsstudio den

           dagen..

Bildene:


Det gamle drivhuset ved kafèen ble fort fullt av besøkende.


Ved inngangen der kafèen ligger møter du et stort buksbominnrammet bed. Bedet forandrer utseende og beplantning ettersom sesongene forandrer seg.

Innrammet av barlindhekker ligger temahagene langs en av stiene. De eneste skiltene i parken er opplysningsskilt om hvert enkelt tema. I den japanske hagen vaier bambusplantene høyt og tett, i Linne’hagen beskytter vakre buksbomhekker beplanting som representerer forskjellige plantefamilier. Til sammen åtte temahager ligger vegg i vegg fra skygge til ørken.

Bak en hekk og en nydelig smijernsport er bakrommet til gartneren. Her er redskapsbod og produksjonsplass for planter som skal ut i parken. En stor bit av Johns budsjett er gått med til å bygge drivhus han kan bruke til produksjon av stauder og nyttevekster. Hjertet gjør et litt misunnelig hopp ved synes av drivhuset. Med grunnmur i murstein og klassisk utformet reisverk er huset et smykke en hver entusiast kunne ønske seg. Bygget er nylig ferdigstilt og ennå ikke innredet. John har planene klare, og regner med å kunne ta huset fullt i bruk neste sesong.