Et stort steg

Godt nytt år hagevenner!

Drivhustunellen kom på plass våren 2017 selv om plassen ikke er permanent. Tomta der den egentlig skal stå er ikke klar, men den blir i løpet av sesongen. Derfor har den fått midlertidig plass på jordet.


Etter at huset sto klart kom både snø og vind, men de første plantene der inne klarte seg bra og huset ble etter hvert fyllt med både sommerblomster og stauder. Morplanter til staudene ble kjøpt inn fra et staudegartneri på Vestlandet der jeg har fått god kontakt og oppfølging.

Jeg ble også invitert til å være med i styret i Norsk Gartnerforbunds staudegruppe.

Det er et stort steg å ta fra å være dedikert hageeier til å bli staudegartner. Men når jeg bor der jeg bor med de mulighetene jeg har, er steget  lettere å ta.

Jeg har alltid hatt lyst til å skape noe eget og nå føltes tiden moden til å gjøre det.


Hagen i hagen er registrert som enkeltpersonforetak og skal produsere herdige stauder for vårt lokalt harde innlandsklima. Samtidig gjør jeg hagebefaringer og hjelper hageeiere med å se hagen på en ny måte. ( Det er ikke så mye som skal til før "knuten" er løst ) Beskjæring og praktisk hagehjelp står også på listen. Sesongen 2017 skulle brukes som et oppstart- og innkjøringsår og kan beskrives som meget vellykket.

I mai hadde jeg blomstermarked i Svullrya på Finnskogen og på Finnskoghagen, Leiråker, jeg deltok på høstmarked på Koppang og hadde to åpne dager på gården med til sammen ca 200 besøkende. I tillegg var tre kurs i fletting med levende pil på våren veldig populært og beskjæringjobber og hagebefaringer sto i kø. Jeg er taknemmelig for at folk både lokalt og utenfor Hedmark vil bruke mine tjenester!

Da jeg i august tok steget ut av fast sesongjobb, ble kallenderen full med avtaler og program som holdt meg gående langt utover høsten til telen satt strek for utearbeid. Inne fortsatte jobben med kontakter og videre planlegging.


Men tilbake til staudene. Det er et langsomt arbeid og det er ikke bare å ta en plantebit og putte i jorda. Det er greit hvis man skal forynge og formere sine egne private stauder, men skal man produsere for salg skal det være med godkjent plantemateriale for å sikre plantehelse og opphavrettigheter.


I nyhetsbildet ser vi stadig biologer som forteller oss om innføring av uønskede planter, insekter og plantesykdommer som truer vår fauna. Det meste er "hagerømlinger" som er kommet til landet med importplanter. Plantehelse er veldig viktig, men det er ikke meningen at hageeierne skal ha kunnskap og mulighet til å sjekke plantene de kjøper. Hageeierne skal ikke måtte garantere at de ikke har med seg uønskede insekter eller  plantesykdommer hjem fra hagesenteret. Det er ventet at plantene er friske i utgangspunktet. Derfor er det viktig og bruke godkjente morplanter og frø. Ansvaret ligger på produsenten, ikke hageeier.


Året 2018 ligger blank og rent foran oss og jeg gleder meg til snøen går og staudene skal vekke til live av dvalen. Det blir spennende å se hordan overvintringen har vært både for de som ligger i pottene sine under snøen og de som er plantet i Hyde Park. I tillegg har jeg plantet noen i et av de kaldeste områdene i vårt distrikt for å se hvordan det går.

Men før sesongen drar i veg er det mye som skal planlegges, nye staudesorter er bestilt, kursplan skal settes opp og nettsiden skal utvikles. Joda, her er det bare å brette opp ermene!


Godt nytt hageår!!




Små gleder vokser seg store