Et stort steg

Små gleder vokser seg store

Nå er endelig drivhustunellen på plass selv om plassen ikke er permanent. Tomta der den egentlig skal stå er ikke klar, men den blir i løpet av sesongen. Derfor har den fått midlertidig plass på jordet.

 

Etter at huset sto klart kom både snø og vind, men de første plantene der inne klarer seg bra og nå gleder jeg meg til å fylle opp med egenproduserte stauder!

Det er et stort steg å ta fra å være dedikert hageeier til å bli staudegartner. Men når jeg bor der jeg bor med de mulighetene jeg har, er kanskje steget lettere å ta.

Jeg har alltid hatt lyst til å skape noe eget og nå føltes tiden moden til å gjøre det.

 

Hagen i hagen er registrert som enkeltpersonforetak og skal produsere herdige stauder for vårt lokalt harde innlandsklima. Samtidig gjør jeg hagebefaringer og hjelper hageeiere med å se hagen på en ny måte. ( Det er ikke så mye som skal til før "knuten" er løst ) Beskjæring og praktisk hagehjelp står også på listen. Jeg gleder meg til å ta fatt!

 

Men tilbake til staudene. Det er et langsomt arbeid og det er ikke bare å ta en plantebit og putte i jorda. Det er greit hvis man skal forynge og formere sine egne private stauder, men skal man produsere for salg skal det være med godkjent plantemateriale for å sikre plantehelse og opphavrettigheter.

 

I nyhetsbildet ser vi stadig biologer som forteller oss om innføring av uønskede planter, insekter og plantesykdommer som truer vår fauna. Det meste er "hagerømlinger" som er kommet til landet med importplanter. Plantehelse er veldig viktig, men det er ikke meningen at hageeierne skal ha kunnskap og mulighet til å sjekke plantene de kjøper. Hageeierne skal ikke måtte garantere at de ikke har med seg uønskede insekter eller plantesykdommer hjem fra hagesenteret. Det er ventet at plantene er friske i utgangspunktet. Derfor er det viktig og bruke godkjente morplanter og frø. Ansvaret ligger på produsenten, ikke hageeier.

 

Så nå gleder jeg meg til å ta fatt! Produksjonsplass skal settes i stand, tunnelldrivhus skal opp og plantemateriale skal skaffes.

Jeg vil slenge innom på denne nettsiden og facebook for å fortelle hvordan det går. Men disse sidene har alltid ment å være hagefeelgood og ikke reklame for eget virke og det skal det fortsette å være. For jeg er fremdeles hobbygartner på privaten, og hagen utvikler seg i takt med påfunnene mine. Det tar aldri slutt.