Baugaarden

Små gleder vokser seg store

Heinrich lager mer enn de vanlige flettede trærne. Han lager kunstverk på bestilling både i Danmark og England. I fotoboken (på engelsk) om levende kunst viser han  skulpturer og instalasjoner. Her minnes vi også på at vinterstrukturen

skulpturene skaper er en stor verdi.

Lysstetting er også et viktig redskap for å utnytte plantenes prydverdi.


Med metallskjelett kan Heinrich lage skulpturer med varkre kurver og uttrykk. Det at skulpturen er levende gjør at den forandrer seg og modnes etter hvert som årene går. Pilen får en vakker sølvfarget bark med årene.

Heinrich snakket engasjert om kunsten og som fagperson vet jeg hvor mye jobb som ligger bak. Det er ikke så enkelt som å stikke en pinne i bakken og vente på at den skal gro....Jeg føler meg rikere og inspirert til å jobbe videre med min beskjedne pilefarm. Da jeg reiste fra messa var hodet fullt av ideer for mine egne pileprosjekt. Men de må vente til neste vår, for min avling fra i år er allerede brukt..


www.baugaarden.dk kan du bestille boka med inspirasjon i vakre bilder.

En gang i blant møter vi personer som virkelig brenner for det de gjør og har kunnskap og ekte pasjon for faget sitt. På hagemessa på Lillestrøm er det mange selgere av alt fra maskiner til kompostdubeditter. Jeg går forbi de fleste, for jeg vil snakke med de som selger det de selv lager, de som legger sin personlighet i arbeidet.


Heinrich Braun fra Danmark driver Baugaarden i Ringsted, men bruker mye tid i England. Levende pil er stort der.


På sin stand på messa selger Heinrich og hans hjelpere ferdig flettede piletrær i forskjellige størrelser. Hovedproduktene er de flettede trærne vi er blitt vant til å se de siste årene og den Nordiske palmen som er 9 pilepisker vridd sammen til en stamme.


Stammene selges i forskjellige lengder, de er i dvale og er uten blader og røtter. Kunden tar med stammen hjem og planter den så den våkner til liv.


Prisene er det ikke noe å si på, fra en hundrelapp og oppover. Med stell blir trærne vakre små kronetrær som minner om oliventrær. Fordelen med disse i motsetning til oliven er at de overvintrer i det meste av landet hvis de plantes i bakken.


Jeg kom på hagemessa som en av de første på åpningsdagen før trykket av publikum ble for stort. Jeg var innom standen til Baugaarden i fjor også, men siden det var så mye folk der da så jeg ikke annet enn varene det var mest av. 

Men i år traff jeg på Heinrich og oppdaget hvor mye mer han og teamet lager.


Pil er en utrolig anvendelig plante som kan formes og brukes både levende og tørr. Levende pil høstes når den er i vinterdvale og settes på kjølelager til den skal brukes.