The Yellow book

Hagen i hagen

Små gleder vokser seg store

The Yellow book fra

The National Gardenscheme

Britisk veldedighet kombinert med hagestolthet og glede.


     Siden 1927 har hundrevis og tusenvis av engelske hageeiere åpnet sine porter for å slippe inn publikum i veldedighetens navn.

Allerede første året åpnet 609 hager for "a shilling a head", og samlet inn over £8.000. Nå nærmer antallet hager seg 4000.

Pengene går så godt som uavkortet til veldedige formål som f.eks. pleieinstutisjoner og pleie av kreftpasienter og andre pasienter med alvorlige sykdommer i sitt eget hjem.

Bare de siste 15 årene er det blitt delt ut £25.000.000


      Oppskriften er enkel: Organisasjonen en basert på frivillighet. De som har lyst til å åpne hagen sin for publikum kontakter sitt lokale NGS-kontor og søker om å få være med. Hagen må holde høy standard innen utførelse kvalitet og sikkerhet. Lokale representanter fra NGS vurderer hagen, gir råd om ting som må forbedres og eventuellt godkjenner hagen. Standarden skal være høy, og muligheten er stor for at hageeieren må jobbe mer med hagen for å bli vurdert ved et senere tidspunkt.

Hagene som blir godkjent kan holde åpent en eller flere ganger i løpet av året alt ettersom hva hagen har å tilby. I noen nabolag slår flere hageeiere seg sammen og holder åpent samtidig med felles billett.


      Alle hager som åpnes under dette opplegget blir samlet i en oversikt på nettet samtidig som det hvert år blir gitt ut en bok som inneholder alle opplysninger om hagene, åpningstider og beskrivelser av hver enkelt.

Boken er, og har alltid vært skarp gul i omslaget, og heter derfor

The Yellow Book.

     

     Men når man ser bort fra det praktiske, tenk hvor mye stolhet og følelse det ligger i arbeidet bak hver hage som vises frem. Det er for det meste private hager: store, små, bakhager,takhager, hager med vann og fontener, kjøkkenhager og kolinihager. Noen er frodige som jungler, og andre har anlagt ørkenpartier.

Været spiller en stor rolle på antall besøkende og også for at hagen skal rekke utvikle seg til rett stadium til den store dagen.     Jeg liker å holde i bøker, og min Yellow Book kom i posten i februar og kostet rundt 125,-. I år inneholder den nesten 3800 hager. (!) Min planlagte tur til England i september blir selvsagt påvirket. Jeg har sett meg ut et par hager som passer inn i planene. Jeg gleder meg til å snakke med eierne og høre deres opplevelse av å åpne sin private hage for offentligheten. Hva motiverer dem? er det muligheten til å samle inn penger, eller er det ønske om å kunne skryte av hagebragdene sine? For det er ingen tvil om at det ligger prestige i å ha sin hage i The Yellow Book.

   

                             Jeg gleder meg til å være nysgjerrig!


Nyttig lenke:  http://www.ngs.org.uk/