rett pottestørrelse

Hagen i hagen

Små gleder vokser seg storeLa potta vokse med plantaDette er bilde fra min arbeidplass på hagesenteret. Det viser to planter som teoretisk skal være like. Det er samme slag: surfinia, eller superpetunia hvis du vil.

Stiklingene kom til oss i plugg og ble pottet samme dag. De står på bordene ved siden av hverandre i veksthuset og får det samme stellet.

Grunnen til at den ene står i 8cm fikantet potte er at den skal settes i og produseres til ferdig ampel størrelse 27 cm. Den andre står i 14 cm potte og skal selges i den potten når den blir stor nok.


Vi setter de stiklingene som skal bli ferdige ampler i 8cm potter for at de tar mindre plass i produksjonen og som bevist, de vokser seg større fortere. Før satt vi stiklingen rett i 27 cm ampel, men da var "konkurransen" motsatt. Planten i 14 cm potte vokste raskere. Nå får vi større planter til ampel fortere som dermed blir fortere ferdig. Og plantene i 14 cm potter blir klare for salg i rett tid, derfor setter vi den rett i den pottestørrelsen. Det sparer tid og håndtering. 


Jeg har ikke valgt ut den største og minste planten fra hvert bord,de er ganske like alle sammen.


Så når vi får beskjed om at vi skal skifte potte på plantene våre, men ikke øke pottestørrelsen mer enn 2 cm om gangen, så er det nok noe lurt i det.


Når jeg potter om fuchsiaplanter som har overvintret får de faktisk samme potten som de sto i når jeg har trimmet røttene, beskåret planten og vasket potta. Større potte får den ikke før jeg potter om neste gang.