juleblomster, frakt hjem

Små gleder vokser seg store

Julestjernen kolapser og mister bladene etter en tur ut i kulda.

Når gradestokken kryper ned mot -20 anbefales det å ikke pakke plantene i celofan før man isolerer heller. Plastikk rundt plantene leder kulden dit. Spesiellt julegledene kommer gjerne med en plastikk rundt hver plante til butikken for å beskytte knoppene, men den bør tas av før innpakking.


Og så kjøper du en plante i dagligvaren for å slippe innpakkingskøen, putter den i posen sammen med melken og brødene, på parkeringen treffer du en bekjent du veksler to ord med før du legger varene baki bilen. Ungene vil sitte i framsetet, så varene må bak. Når du kommer hjem, setter du planten i vinduet og nikker fornøyd. Overlevde den uten noe hokuspokus. To dager senere er du planteløs igjen og pengene er borkastet.

I dagligvareforetningen er det også isolasjon og innpakkningspapir. Det bruker å stå et bord ved utgangen. Da må du pakke selv, men det er verdt jobben.


Her er en oppsummering av hva som bør gjøres i vinterkulden:


- Plantekjøpet kjøres til slutt før du skal hjem. Bilen bør være varm.

  Hvis det er en dag med mildvær midt i en kuldperiode, gjør du innkjøpet

  den dagen.


- Planten isoleres med avis eller isolasjonsark. Ikke bruk plastpose innerst.

  Det holder ikke med bare innpakningspapiret.


- Legg plantene inn i bilen, helst foran, for der er det varmest.

  Treffer du kjente utenfor, gå heller inn igjen med plantene og snakk der.


-  Hvis du skal levere blomster på vegen hjem og har flere planter,

   bør bilen gå mens du er inne, eller du tar med deg alle blomster-

   pakkene dine inn. Temperaturen synker fort i bilen mens du drikker

   kaffe. 


-  Når du kommer hjem, bærer du blomsterpakkene dine inn, men

   pakker de ikke opp. Sett de på kjøkkenet og vent en halvtimes tid før du

   letter litt på innpakningen. Da får temperaturen jevne seg.
Azalea tåler mer en julestjernen, men når det er kuldgrader må den også isoleres.

Hvis du kjøper en sammenplanting, plante eller bukett som ikke skal gis bort før dagen etter, bør du spørre om planten kan stå innpakket til da. Det kommer litt an på hva slags plante du har kjøpt hvor lenge den kan stå innpakket. Stort sett går det bra, men det kan lønne seg å løsne litt på innpakkningen på toppen. Det viktigste er at du pakker den sammen igjen når du tar med planten videre.

Vegen til julestjernen fra butikken og hjem er en kald affære nå på vinteren. Og nå er det ikke bare snakk om julestjerner, men alle planter du skal frakte fra punkt A til punkt B.

Noen planter tåler mer enn andre, men alle må isoleres før de fraktes.


Det er høysesong for juleavsluttning både på skoler og arbeidsplasser, og når jeg sitter og ser på lærere få utdelt nydelige kreasjoner innpakket i celofan, håper jeg så inderlig at de setter på igjen innpakningspapiret før de setter seg i bilen på veg hjem.


Står du i kø i blomsterbutikken før jul og stresser deg opp når du synes køen går for sakte tenker du: -Er det nødvendig da og dulle så fælt? Jeg skal rett ut i bilen og hjem. Nå er det så varmt at det skal bli godt å komme ut. Trenger ikke å pakke mine blomster så nøye. MINE blomster er noen tøffinger!


I en faghandel vet de at temperatursvingningene mellom inne og ute, nedkjøling i bilen og inn i stuevarmen kan ta livet av blomstene dine. Potteplanter, sammenplantinger og snittblomster i bukett, alle må isoleres for at temperaturen rundt de skal holdes så jevn som mulig til du er klar til å pakke de ut hjemme.Så der ser du, det er ikke noe hokuspokus og de ansatte i blomsterbutikken somler ikke med vilje for at køen skal bli lang. Det er rett og slett for at du skal kunne få med deg en plante som du kan ha glede av lenge.


Og du: God jul da du!