Hagemessen2016

Små gleder vokser seg store

Årets hagemesse ble en suksess med publikumsrekord. Det er tydelig at messa har stadfestet seg som en av de mest populære begivenheter for oss hageinteresserte.

Det var tydelig hvordan lørdagen skulle bli da jeg kjørte i nest siste rundkjøringen før messeområdet på lørdagmorgen.


Køen for å komme inn i rundkjøringen var lang fra begge innfartstkanter, men som sindige hagemennesker slapp vi hverandre inn etter glidelåsprinsippet. Inne er messeområdet så stort at man allikevel har god plass, selv om det er umulig å ta bilder uten å få med seg alt fra en hånd til en hel person eller fler..


 

En av de plassene som var knadd med publikum fra første åpningstime var Hagemo planter, et gartneri som ligger mellom Skarnes og Kongsvinger. De har spesialisert seg på fuchsia og pelargonium.


Jeg registrerte hvor fullt det var og gikk klokt tilbake utpå ettermiddagen når de fleste hadde gjort unna handling og henting av forhåndsbestilte planter.

Jeg skulle jo ikke handle.. Jeg skulle bare veksle noen ord med Svein som var veldig fornøyd med messedagene. 


Fikk et lite blackout og falt for en pelargonia 'Toscana Chris' og en Rexbegonia. Visste jo at det kom til å skje.. 

Gutta hadde laget en liten skogshage på standen sin.

NAML Region Øst inspirasjonshage var utstillingens desidert største. Dette er et samarbidsprosjekt mellom anleggsgartnere, leverandører og gartnerutdanning.

Med en verdi i millionklassen utfoldet de seg på 1500 kvadrat.Mye stein og vann bygde rammen rundt små avdelinger  og områder med sitteplasser og planter.


Link til NAML facebook

Gutta på Garden living hadde fått det nye nummeret av Hagedrøm ferkst ut av trykken rett før messa. I tillegg hadde de med seg stauder, insektshotell og annet hagesnacks fra nettbutikken sin. Her var det også lurt å vente til litt utpå dagen..

 

Måtte bruke noen hagepenger her også. Det nye magasinet og en nepeta, kattemynte jeg ikke har fra før fikk bli med hjem.


                Link til Garden living

Hos en av mine favoritter, I Gros hage, trålet jeg hyller og bord.

De har i mange år hatt samarbeid med Hege og Stephen Chance i Viencompagniet og skapte som vanlig en innholdsrik og spennende stand med alt du trenger av redskap og hageinteriør.


Gro er like blid selv om kunder river og sliter i henne mens hun prøver å holde standen ryddig og fyllt med varer. Veldig hyggelig å treffes!


Viencompagniet er imporør av merket Burgon&Ball og Haws fra England. Samlingen min av redskap derfra vokser sakte men sikkert..


Link til I Gros Hage


Link til ViencompagnietTenk om jeg kunne legge vantene på en så stor, vakker krukke fra Italia..

Sundland Torv og Jord AS hadde fått inn noen nydelige eksemplarer et par dager før messa. Ja, det er da lov å ønske seg..

Det var egentlig ikke noen avskrekkende pris heller 3600,- for den største krukka, men har man en trenger man en til.. sukk.


Link til Sundland 

Lekre vannkanner fra Haws i metallicfarger.


Tekannen er en fuglekasse for rødstrupe og linerle. Den har jeg ønsket meg lenge og skal henges opp snarest.Trykket av publikumere lettet litt utover ettermiddagen. I hagemøbelutstillingene hadde fedre med sønner kapitulert og gitt opp å følge mor, tenåringsjentene satt med mobilene sine og gikk glipp av alt mens  damene gjorde det de gjør best: de  shoppet. Far fikk bære og trille når mor kom innom sofagruppen med siste kjøp. Far hadde allerede vært ute i bilen med hageslangetrommelen og den nye  motorsagen han hadde sett seg ut på morgenen.

Det er var gøy å sitte på cafeen i gangen og se på alt som trillet ut dørene av messehallen. Store citrustrær, verktøy, poser med blomster, og en kjempemessig duftpelargonia som jeg kjente igjen fra Hagemo. Jeg har selv deltatt i salg på hagemessa, og jeg vet hvor viktig det er at folk legger igjen penger. I år også gjorde de det.


Så tuslet jeg hjem med mine små skatter i bagasjen, sliten, fornøyd og litt bekymret for vinden som var meldt dagen etter da jeg skulle legge 40 kvadrat med mypexduk over landet til pilestiklingene mine.


Det ble to bundter med tørr flettepil også fra Skovstuen pil. Gleder meg til å prøve den.

Utemiljøcenteret på Mysen kunne by på både avslappning på en seng av gress og tohulls minigolf.

Daglig leder for samarbeidspartneren Rocks, Torger Lingelem, stilte opp  med golfkølle før han presenterte sin kortreiste Larvikitt steinblokker som produseres for støttemurer i hager, offenlige plasser og moloer. Med lokal produksjon og kort transport er det en alvorlig miljøgevinst i Norsk stein, og jammen kan den være brukende til mer enn støttemurer.


Larvikitt er en vakker naturstein med unike krystaller som gir varierende farge etter vær og lysforhold.

Og jeg vil vel si at naturstein er mye penere en betongelementer. Så har de en utfordring i å starte produksjon av mindre enheter til heller og beleggningsstein.


Link til Utemiljøcenteret