Tomatene 2014

Små gleder vokser seg store

Gjennom sommeren kniper jeg tyver og fjerner ekstraskudd. I år har jeg ikke hatt busktomater. Eller bruker jeg å merke plantene hvem som skal knipes og ikke, for tidlig på er de ganske like alle sammen. I juli topper jeg plantene for å stoppe de fra å sette flere blomster. Da går mer energi til karten som allerede er på gang.


Jeg bruker flytende tomatgjødsel når jeg vanner. Har lært meg å være nøye med doseringen. Hvis plantene får for mye, blir det bare mørkegrønne blad og ingen tomater..


Hvis jeg skal bort i ferien, legger jeg på potetgjødsel jeg har fått av Samboer. Den varer lenger enn den flytende.

Ja, hvordan gikk det med tomatene i år? 7 forskjellige slag og to av hver blir 14 planter det. Pluss noen jeg ga bort. Jeg sår alltid minst 3 frø av hver sort for å være sikker på å få minst en plante. Men tomatfrø spirer lett, og jeg har ikke samvittighet til å kaste frøplanter. Derfor adopterer jeg bort de plantene jeg ikke har plass til selv.


Noen slag, Bonset og Gardeners Delight får komme ut i kjøkkenhagen, resten blir i drivhuset.

Til tross for gjevn gjødsling og vanning dukket griffelråten opp i august i år igjen. Jeg fikk det i fjor også. Bifftomat og plommetomat, de samme som i fjor pluss noen til fikk mørke flekker på karten som det bare var å kaste.

I fjor fikk jeg ikke spiselige tomater på noen av de plantene som ble angrepet.

Da det dukket opp i år igjen, leste jeg meg opp litt på griffelråte. Grunnen til sykdommen er sannsynligvis kalsiummangel. Jeg fant frem sekken med kalk og ga hver plante 2 spiseskjeer i potten før jeg vannet godt. Etter å ha plukket vekk de fruktene som da var stygge, var griffelråten borte. Jeg har fortsatt å ha på litt kalk nå og da. Siden tomatene mine står i potter, regner jeg med at det forsvinner litt i vanningen.

Jeg fikk litt simsalabim-følelse da jeg så at det virket. :-)Nå i september er det fremdeles mye kart igjen. Nattetemperaturen synker ned under 10 grader og modningen går langsomt. For å minne tomatene på at det er høst fjerner jeg det meste av bladverket og lar det bare sittende noen igjen i toppen av planta. Da får karten maksimalt med lys samtidig som planta bruker energien den har til å modne fruktene.


Drivhusdøra stenges på kvelden og åpnes før jeg drar på jobb på morgenen. Jeg vanner kun på morgenen for at det ikke skal være rått i drivhuset om natten.


Og så er det bare å høste og nyte!!