Oppgaver i september

Små gleder vokser seg store

Nydelige dager i september og oktober gir deg muligheten til å forberede hagen for vinteren, neste vår og samtidig gi deg fine timer med høstnytelse. Her har du noen forslag for hvordan du kan nyte hagen samtidig som du gjør litt nytte.

Beskytt sommerblomster og grønnsaker mot nattefrost.

Krukker med sommerblomster kan samles på og ved trappen         så de er raske å dekke eller bære inn.

En frostnatt kan komme tidlig, men dagene er fremdeles varme.


Høst inn og ta vare på grønnsaker, frø og plukk blomster.


Vann nyplanting og vintergrønt. Selv om det regner innimellom er ikke dette nok i seg selv for at de vintergrønne plantene skal klare en tørr vår. Spesiellt unge planter, men også eldre trenger ekstra vann på høsten som de lagrer i bladverket.


Høst inn epler. Plukk vekk nedfallsfrukt og etter hvert visne blader rundt frukttrærne. Da minsker du sjansen for at sykdom overvintrer. Ta også vekk mumifisert frukt fra treet.


Du har forhåpentligvis ikke gjødslet plenen på en stund, men klippe må du fortsette med. Gresset kan godt få være litt lenger på høsten, men både for langt og for kort gress har dårligere overvintringsevne.


Planter som skal overvintre skal ikke ha gjødsel nå. Hvis du gjødsler vil planten fortsette å vokse og ikke gå inn i naturlig vintermodus. Dette gjør planten utsatt for frostskader og sykdom.


Fjern visne blomster og nedfallsløv fra rosene. Dette hindrer at sykdom og sopp overvintrer.


Fjern ugress i bed, i kjøkkenhagen og rundt busker og trær. Hvis du sørger for å fjerne gress inntil unge trær og sette på gnagerbeskyttelse, minsker du sjansen for gnagerangrep under snøen til vinteren. I samme slengen som du luker, fjerner du snegler som kommer til å overvintre i hagen din.


Skjær kantene rundt bed, inntil gressplenen og rens steinbeleggning for ugress en siste gang før vinteren. Da slipper du å ta fatt på vissent gress i kantene til våren.


Rydd hagen og verandaen for ting som ikke skal stå ute i vinter. Leker, møbler, tommer krukker og søppel.


Ta inn og stell hageredskapene. Sett deg en fin høstdag på trappen og vask, slip og olje sakser og spader.


Ta inn vanningsutstyr og tøm alt for vann. Oppbevar slanger, koblinger og dusjehoder frostfritt. Det blir alltid litt vann igjen. Det fører til frostskader.


Også du? Ta med deg en kopp kaffe ut i høstsola, sett deg ned og nyt!