Årets blomster

Små gleder vokser seg store


De fleste blomstene mine lager jeg selv, både ettårige og flerårige stauder. Men jeg skryter ikke på meg at jeg lager alt selv, noen planter kjøper jeg og formerer videre nye planter fra stiklinger.


Og det er gøy! Følelsen av å ha "laget" en plante er god og meningsfull. Men å få en "kjøpeplante" til å trives og vokse er også gøy. Med andre ord har jeg det godt! Ikke dermed sagt at alt er like vellykket..


Under har jeg lagt bilder av noe av hva som blomstrer hos meg akkurat nå i august.


Klikk på bildene så blir de større.

Jeg har ikke mange roser, men to av de er en rosa og en lys rosa potterose jeg plantet i blomsterbedet for to år siden. Jeg hadde ikke ventet rosene skulle bli så fine i år på grunn av temperatur og luftfuktighet, men ikke et gult blad og masse knopper er resultatet i år.


Rosene står sammen med lavendelen og en staude av brudeslør i Hyde Park.

Jeg har "en del" pelargonia. Ikke så mange at jeg kan kalde meg samler, men passe mange slik at jeg har plass til dem i vinduskarmene om vinteren.


Alle er på sin måte en favoritt, og formeres fra stiklinger av morplantene på våren. De fleste stiklingene får bein å gå på i løpet av sommeren mens morplantene blir hos meg og vokser seg større for hvert år.


De fleste står under tak på en stor veranda mens noen står på en plantetrapp på terassen, og stakkar de i regnet..


De to øverste bildene er av Dronning Ingrid og det nederste er Kronprinsesse Mary.

Dette er den første fuchsia jeg har drevet frem fra frø. Ellers bruker jeg stiklingmetoden, men denne fant jeg i et sveip på nettet fra et amerikansk frøfirma.

Planten heter Fuchsia Yellow Trumpet, og har en gulhvit farge på blomstene.


"Trompetene" er ikke store, men til gjengjeld mange.

Jeg sådde og drev frem planten i fjor, og overvintret den lyst og kjølig i vinter. De store fuchsiaene mine står mørkt i kjelleren om vinteren, og til høsten skal denne dit også.


Jeg sådde to til i år og de kommer godt.

Jeg kan ikke skryte så mye av engletrompeten min, for den kjøpte jeg nesten ferdig for bare et par måneder siden. Men jeg har vært på jakt etter den så lenge at jeg slo til med en gang jeg så den.


Den var ikke i blomst da jeg kjøpte den, men nå har den 20- 30 blomster og knopper.

Blir mest spennende neste vår.. om den kommer eller ikke.

Og så litt farge! Cosmos gir fylde og masse blomster. Lett å så og blomstrer helt til frosten kommer. Jeg har både rosa lave og hvite høye Cosmos i samme bedet.


Humlene elsker dem begge.

Ingen engelskinspirert hage uten erteblomster!


Herlig duft sprer seg både i hagen og på kjøkkenet. I vinduet står det alltid en vase erteblomster så lenge plantene gir blomster.

Og de blomstrer lenger jo mer jeg plukker.


I vår laget jeg et klatrestativ av armeringsnetting og pil til erteblomstene.

Det kan du lese om her

Sedumplantene mine som vokser som bunndekke under prydepletreet fikk seg en trøkk i vinter.

To rådyr "plukket" prydepler som hadde falt ned. Samtidig gravde de selvsagt i snø og stauder i jakten på mat.

Men staudene overlevde om ikke litt pjuskete. Nå har de endelig begynt å blomstre, og humlene og sommerfuglene jubler!

Nicotiana, prydtobakk har jeg sådd i mange år. Fra en frøpose kjøpt for 10 år siden har jeg fylt bed hvert år siden. De høye plantene med hvite blomster har fått selskap av en sjokoladecosmos som står med mørk røde blomster.

Prydtobakk lukter fantastisk , men ikke før på kvelden. Det er viktig å nyte hagen på kveldstid også!

Sitrustreet mitt har bodd hos meg i flere år, skal jeg tippe på 5? Jeg har ikke hatt så mye frukt på den, men i fjor høst begynte den å blomstre da jeg tok den inn for vinteren. To ganger i løpet av vinteren blomstret den så det duftet vår i gangen. Jeg passet på med penselen, og nå dannes mange nye frukter.

Som en bonus tok planta til med å blomstre nok en gang da den kom ut i juni, og blomstrer enda! 


I vår tok jeg frø ut av en moden frukt som hang på planta siden i fjor, og nå har jeg 5 nye små planter i drivhuset. Lykke!

Søte små alliumkuler titter opp bak dahliaplantene mine i husveggen. De er ikke mer en ca. 3cm i diameter, men blomstrer senere enn den store som allerede bare har frøstanderen igjen.

de frør seg villig, og dukker opp når jeg nesten har glemt at de vokser der.

I lavendelbedet i Hyde Park vokser det mer enn bare lavendel. Anisisop dominerer i høyden men brennende kjærlighet, kattemynte og prydgresset molinia holder høyden i bedet.

Buksbomplantene er fremdeles små, men med tiden til hjelp vil de bli passe - håper jeg..


Bedet ble anlagt i fjor og jeg har laget nesten alle plantene selv, unntatt de før omtalte potterosene. Anisisopen tar litt for mye plass, og skal reduseres til neste år for å gi plass til andre stauder. Det er sjarmen med hage: alltid i forandring.


Og humlene setter pris på innsatsen min. Biene også. Å stå stille ved staudebedene i Hyde Park og lytte til humlesymfonien er en opplevelse.